Reveil 2019-01-30T00:52:06+00:00
Ik schrijf me in op de nieuwsbrief!

Reveil

Aan alle dichters van Antwerpen

Of u nu een dichter bent die schrijft voor het plezier

of een dichter die schrijft voor het geld

een dichter die schrijft uit noodzaak

of voor de aangename kwelling

Graag wil ik u uitnodigen om samen op te treden, op 1 november, Allerheiligen, op het Schoonselhof, de grootste begraafplaats van Antwerpen, waar zoveel bekende en minder bekende dichters begraven liggen (waaronder Paul van Ostaijen, Rudy Witse, Herman de Coninck en Alice Nahon). Zou het niet wonderlijk zijn als we met zoveel mogelijk levende dichters de dode dichters konden eren? Ik kan mij in elk geval geen betere plek en moment voorstellen; blinkt de poëzie niet nergens zo als in het aanschijn van de dood? Het evenement past binnen het prachtige initiatief van Reveil. Op heel veel begraafplaatsen in Vlaanderen wordt op 1 november, tussen 17u en 18u een wake gehouden met poëzie en muziek. (http://www.reveil.org)

Het programma op het Schoonselhof zou er zo uitzien:
De toeschouwers krijgen een plattegrond, waarop een aantal graven van dode dichters staan aangeduid. Aan elk van die graven staan een paar dichters die afwisselend enkele gedichten voorlezen. De toeschouwers kunnen vrijelijk een wandeling langs de graven maken.
Na een uurtje komt iedereen samen op een centrale plaats. Daar houd ik samen met muzikant Johannes Genard (van de band School is Cool) een afsluitend optreden. Graag wil ik samen met alle dichters tot slot een nieuw stadsgedicht voorstellen, gedragen door muziek.

Wij zouden toch geen dichters zijn als we niet, al dan niet heimelijk, verlangen naar vereeuwiging? Ik wil op het evenement dan ook graag een grote foto van alle (of toch zoveel mogelijk) dichters van Antwerpen laten maken, die een mooie plek krijgt in het Letterenhuis.

Ik vraag u dus, dichters altegader en aller talen, of u op 1 november tussen 16u en 19u aanwezig kunt zijn op het Schoonselhof. Ik lach nu al in mijn vuistje bij de gedachte dat we zullen kunnen zeggen: vandaag viert de poëzie bot!

Bevestigt u uw aanwezigheid riebedebie op boekenstad@stad.antwerpen.be? Dan bezorg ik u binnenkort nog wat meer precieze informatie. Het spijt me bij voorbaat als u er graag zou bijzijn maar om wat voor reden dan ook verhinderd bent. Dan denken we u er natuurlijk bij!

Maud, uw stadsdichter van dienst, i.s.m. Schoonselhof en Antwerpen Boekenstad