Bezin met Bach: afscheid en troost

Kaart niet beschikbaar

Date/Time
Date(s) - 01.06.2024
10:30 - 1:00

Location
TivoliVredenburg

Categories


Klinkende overpeinzingen
De kerken lopen leeg en toch heeft iedereen behoefte aan momenten van bezinning. Zo’n moment is dit. De onconventionele Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert, presentator Lex Bohlmeijer en de Nederlandse Bachvereniging verkennen de universele thema’s van het leven en bieden rust met de muziek van Johann Sebastian Bach. Klinkende overpeinzingen zonder God of gebod.

Afscheid en troost
Het boek Alles wat was: hoe ga je om met afscheid van Stine Jensen won in 2020 de Zilveren Griffel. Een ‘troostboek’ over allerhande zaken over de dood voor kinderen. In dit bezinningsconcert voor ‘atheïsten’ vertaalt de filosofe en schrijfster haar gedachtengoed naar de volwassenwereld, terwijl de motetten van Bach zorgen voor extra troost en schoonheid.

Stine Jensen
De van oorsprong Deense filosofe, schrijfster en programmamaker Stine Jensen is bij het grote publiek vooral bekend vanwege haar deelname aan Wie is de mol? in 2018. In filosofische kringen is ze geliefd vanwege haar boeken over uiteenlopende thema’s, haar columns voor NRC, haar programma’s voor HUMAN en haar vermogen om grootse existentiële zaken klein en begrijpelijk te maken.

Bachs motetten
Bach schreef zijn zes motetten BWV 225-230 daadwerkelijk als begrafenis- en afscheidsmuziek. De regels van Leipzig schreven voor dat de leerlingen en docenten van de Thomasschule een motet moesten zingen bij het huis van een overledene. Meestal gebruikte Bach bestaande motetten, maar soms schreef hij er zelf een. Deze behoren meteen tot de beste motetten die de achttiende eeuw te bieden heeft.

Boekhandel Savannah Bay verzorgt de boekverkoop.


Meer info en tickets op de website van TivoliVredenburg.